ΣΚΟΥΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ / ΑΜΠΕΛΟΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ / ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

 

Τα αμπέλια από τα οποία προέρχεται η σταφίδα μας βρίσκονται στο Δήμο Μαλεβιζίου στο βόρειο μέρος του νομού Ηρακλείου στην Κρήτη.

Είμαι αμπελουργός τρίτης γενιάς και συνεχίζω την οικογενειακή παράδοση τα τελευταία περίπου 20 χρόνια στην περιοχή Μετόχι Παπαγιάννη Σκουλά. Το 1995 ξεκίνησα να καλλιεργώ 30 στρέμματα αμπελιών και από το 2005 αποκλειστικά με βιολογικές μεθόδους. Ειδικά με την παραγωγή της σταφίδας ασχολούμαι τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

prod01Η καλλιέργεια του βιολογικού αμπελιού είναι πολύ δυσκολότερη από αυτή του συμβατικού. Η πρόληψη είναι το βασικότερο όπλο και σε ακραίες συνθήκες δεν υπάρχουν πολλές επιλογές.

Η διεργασία για την παραγωγή της σταφίδας ξεκινά με την ξήρανση του καρπού από τα μέσα του Αυγούστου ως το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη. Ο τρόπος σταφιδοποίησης δεν έχει αλλάξει από το παρελθόν. Ο καρπός που συλλέγεται ξηραίνεται στο άμεσο ηλιακό φως.

Όλη η διαδικασία γίνεται χειρονακτικά με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που γινόταν παλιά:

Τα σταφύλια εμβαπτίζονται σε ένα ψυχρό διάλυμα ανθρακικού καλίου που είναι συμβατό με τη βιολογική καλλιέργεια, όπου προστίθεται μικρή ποσότητα από 0,6% έως 1% καθαρού ελαιολάδου πράγμα που καθιστά την φλούδα των ραγών πιο ελαστική και διευκολύνει την προοδευτική αποξήρανση.

Έπειτα μεταφέρονται στον «οψιγιά» μια επίπεδη επιφάνεια στο έδαφος πάνω σε δίχτυα να ξεραθούν για 10-12 μέρες κάτω από τον ήλιο.

Όταν πια οι σταφίδες είναι έτοιμες συλλέγονται και μεταφέρονται στο εργοστάσιο, όπου πλένονται, διαχωρίζονται και συσκευάζονται, για να πάρομε το γεμάτο θρεπτικά συστατικά τελικό προϊόν συσκευασμένο.

image